Tarım ve Köy işleri
Bakanlığının yayınladığı “Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve
Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına
Dair Yönetmelik” gereğince ;gıda firmaları artık ISO 22000 Gıda
Güvenliği ( HACCP ) ilkelerini uygulamak ve sürdürmekle yükümlü
kılınmıştır.
HACCP ( Hazard Analysis of Critical
Control Points ), hijyen ve tüketici sağlığı açısından güvenilir ürünlerin
tüketiciye sunulması amacıyla, düzenli işleyen bir sistemin oluşturulması ve
korunması temeline dayalı bir gıda güvenliği kavramıdır.
Tarım ve Köy İşleri bakanlığı AB
sürecinde gıda firmalarının alt yapılarını düzenlemesi ve hijyen kuralarına
uyarak üretim yapmaları için bir çok kanun ve yönetmelik yayınlanmaktadır. Bu
yönetmelik ve tebliğlerde devletin kontrol mekanizmalarını azaltmak amacıyla da
gıda üreticilerini ve gıdayla ilgili olan kurum ve kuruluşları HACCP (ISO 22000) Gıda Güvenliği
belgesini almaya teşvik etmektedir.
Dünyamızda;
son yüz yılda meydana gelen hızlı değişimlerle birlikte, kalite anlayışı ve
kaliteye bakış açısında önemli değişmeler olmuştur. Günümüzde kalite, kullanım,
uygunluk ve ilişki gibi bir bakış açısıyla, tüketici satın alma davranışını
etkileyen en önemli öğe halini almıştır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder