2005
Eylül ayında ISO (Uluslararası
Standartlar Organizasyonu) tarafından yayınlanan ISO 22000:2005'in, gıda endüstrisi uzmanları tarafından
geliştirilmiş olan uluslararası kabul görmüş akredite bir standarttadır.
Bilindiği üzere, çeşitli ülkelerin gıda konularını düzenleyen ve denetleyen
otoritelerin ve kurumların yayınlamış olduğu gıda güvenliği uygulamaları TSE
13001 kuralları 30 Ekim tarihinde geçerliliğini kaybedeceği ve bu standardın
yerine ISO 22000:2005 standardının kullanılmaya başlanacağı ilan edilmiştir.
HACCP
yol gösterici özelliği olan bir rehber idi. ISO 22000 yol göstermekten ileri
giderek yapılması gerekenleri standart ve şartlar olarak ortaya koydu. HACCP
standardında alınan kontrol önlemleri ve önleyici yönü de bulunan düzeltici
faaliyetler önleme noktasında PUKO döngüsünde planlama için oluşturmuyordu.
Sadece kritik noktalarının doğrulanması söz konusuydu. Bu duruma bir örnek
vermek gerekirse; HACCP'de
uygulanan, bir kereye mahsus öngörülen ve daha sonrasında etkinliği
irdelenmeyen ön koşullara(kimyasal kontrolü, işletme) ait kontrol önlemlerinin
izlenmesi, değerlendirilmesi ve iyileştirmesi noktasında belirsizlik ve
yetersizlik vardı. ISO 22000'de yer alan ön Gereksinim Programları(OGP) ile
ilgili kontrol önlemlerinin KKN gibi izlemeler sonucu iyileştirilmesi, etkin
hale getirilmesi açık bir şekilde talep edilmektedir. HACCP içinde odaklanılmayan bir diğer nokta ise
gıda güvenliğine yönelik hedeflerdi. ISO
22000 ile gıda güvenliğine yönelik belirlenen hedefler ile prosesleri
yönetme ve iyileştirme net bir şekilde vurgulanmış ve talep edilmiştir.
HACCP'de tedarikçi kontrolüne GMP önlemleri
içerisinde yer verilmiştir;
Tedarikçilerin üretim metodu, ürünlerin orijini
Tedarikçi
tarafından sağlanan hizmetlerle ilgili akış şemaları
Tedarikçi
tarafından sağlanan girdilerin izlenebilirliği
Hammadde,
katkı maddeleri, yardımcı malzemelerin ve hizmetlerin kabul kriterleri ve
tedarikçilerin bu kriterlere uyma durumu
Tanımlanan
tehlike(alerjen olabilecek girdiler de dahil) ve kontrol önlemleri ile ilgili
tedarikçilerle etkin iletişim şartları istenmiştir.
HACCP'de net olmayan doğrulama ve geçerli kılma
kavramları ve arasındaki fark, ISO
22000'de doğrulama planı ve doğrulama sonuçlarını da içerecek şekilde
ayrıntılı olarak istenmiştir ve kavram kargaşası ortadan kalkmıştır.
HACCP'de yer almayan bir diğer kavram olan dış
iletişim şartı ISO 22000 ile
karşımıza çıkmıştır. Dış iletişim, gıda zinciri ve zincirde yer alan tüm ilgili
tarafların özellikle ürün bilgileri, gıda güvenliği hakkındaki bilgileri
müşteri geri bildirim gibi konularda bilgi sağlama ve iletişim içerisinde
olmasına yönelik düzenlemeler ve metotları ifade etmektedir.
HACCP
içerisinde GMP önlemlerine rağmen ortaya çıkan tehlikelerin yine GMP önlemleri
vasıtasıyla kontrol edilmesi öngörülmüştür. Tehlikelerin oluşma olasılığı,
bulaşma olasılığı, varlığını sürdürme veya yeniden oluşma riski açısından
değerlendirilmesi istenmiştir. Ancak eksik kalan nokta; kuruluşun prosesleri,
kuruluşun özgü faaliyetlerin ve bölgesel değişikliklerin de göz önünde
bulundurularak olasılığın yanında şiddetin de hesaba katılması gerekliliğidir. ISO 22000 tehlikelerin
tanımladıktan sonra insan sağlığına olan zararlı etkilerin değerlendirilmesinde,
hammaddelerde dahil olmak üzere risk değerlendirilmesi talep etmektedir ve risk
değerlendirilmesi sonucunda risk sınıflandırması ile kuruluşa özgü olarak hangi
noktaların KKN hangi noktaların Operasyonel ön Gereksinim Programlarında(öGP) yer
alacak kontrol noktaları olduğu da daha rahat bir biçimde ortaya
çıkarılabilmektedir. Bunun yanında tehlikelerin OOGP ve KKN ile de kontrolü ISO 22000 ile birlikte
istenmektedir.
HACCP' de çok net olmayan geri çağırma kavramı
izlenebilirlik ile ilişkilendirilmiştir, ilgili taraflara bildirim yoluyla
ürünün çağrılmasıyla ilgili kuruluşun prosedür oluşturulması istenmiştir. ISO 22000'de geri çağırma ve
geri toplamayı içeren geri çekme tanımı getirilmiş ve geri çekmelerin nedeni ve
sonuçlarının irdelenmesi Yönetim Gözden Geçirilmesine girdi oluşturması, geri
çekilen ürünlerin stoklarda dahil olmak üzere uygunsuzluk kontrolüne tabi
tutulması, yasa düzenleyicileri ve basın gibi ilgili tarafların
bilgilendirilmesi, geri çekme etkinliğinin deneme tatbikat vb. ile doğrulanması
istenmektedir. ISO 22000 ile
geri çekme yöntemlerinin, nedenlerinin, sonuçlarının irdelenmesi gerektiği
ayrıntılı ve anlaşılır şekilde açıklanmıştır.
HACCP' deki uygun olmayan ürünün kontrolü kavramı, ISO 22000'de uygunsuzluk
kontrolü başlığı altında ilişkili olan geri çekmeyi de içine alacak şekilde,
düzeltme, potansiyel güvenli olmayan ürün(şüpheli ürün) kontrolü gibi yeni
kavramlar ile daha anlaşılır ve daha etkin bir hala getirilmiştir.
ISO 22000'de özellikle risk analizi ve KKN belirlenmesi
ve gıda güvenliği yönetim sistemini doğrulanması noktalarında, gıda güvenliği
ekibi içerisinde yer alacak, firma dışı uzmanların(akademisyen, mikrobiyolog,
doktor, danışman vb.) görev alabileceği ifade edilmiştir.
Çeşitli
ülkelerin yayınlamış olduğu HACCP
standartları temel noktaları aynı olsa da farklılık yaratmakta ve kafa
karıştırmaktaydı. ISO 22000
ile küresel düzeyde gıda güvenliği şartlarına uyum ve standardizasyon ile
dünyanın her bölgesindeki üretici, tüketici, tedarikçisi ve diğer tarafların
aynı dili konuşabilmesi sağlanmıştır.
Birçok
belgelendirme kuruluşu HACCP
belgesine akredite olarak vermediğinden ya da diğer bir değişle HACCP akredite standart
olmadığından denetçi yeterliliği ve sertifikasyon yeterliliği noktalarında
sıkıntılar oluşmaktaydı. ISO 22003 tetkik ve belgelendirme şartları ile bu
karmaşa ortadan kalktı. Şubat 2007 itibari ile ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesini
akredite olarak verebilen belgelendirme kuruluşlarının sayısı oldukça
sınırlıdır.
Çeşitli
ülkelerin HACCP standartlarında ise sadece o ülke veya bölgeye özgü noktalarda örneklendirmeler
ve açıklamalara rastlanabiliyordu. ISO
22000-ISO 22004 kılavuz standardı ile desteklenmekte ve uygulama
noktasındaki karmaşıklığı ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca ISO 22000:2005 standardının atıf yaptığı ek kısmında
sektörel olarak verilen kaynaklar genel gıda hijyen kuralları, ön gereksinim
programları ve kontrol önlemlerinin seçilmesine yönelik yol gösterici nitelik
taşımaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder