Sağlıklı olmak, bir insanın en temel ihtiyacı ve hakkıdır.
Gıda ürünleri ise sağlımızı en kolay etkileyecek etmenlerin başında gelir.
Dolayısıyla gıda ürününün güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak bir
talebidir ve üretici firmalarda tamamıyla yönetimin sorumluluğudur. O nedenle
kalite sistemi terminolojisine göre; gıda güvenliğine mutlak ve değişmez bir
kalite parametresi gözü ile bakmak gerekir.
Bir yönetici, işletmesinde sürekli olarak, hijyen
standartlarına uygun üretim yapılmasını ve üretip sattığı her parti ürünün
güvenli olmasını istiyorsa Gıda Güvenliği Kontrol Sistemi'ni kurmalı,
sürekliliğini sağlamalı ve desteklemelidir.
Ürünün ancak çok küçük bir miktarını analiz edebilme durumu
göz önüne alındığında sürekli analiz sisteminin yalnız başına tam bir güvence
sağlamadığını bilmek gerekir. O halde tüm proses aşamalarını daha sistematik
bir şekilde ele alan ve önleyici nitelikte bir metoda ihtiyaç bulunmaktadır.
İşte, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP,Hazard Analysis ana Critical Control Points) kavramı bu ihtiyaca sistematik ve
mantıksal bir yaklaşım getiren bir sistemdir. Avrupa birliği ile entegrasyonda
da en önemli konulardan olan Gıda Güvenliği ayrıca Tarım Bakanlığı gibi resmi
kurumların denetimlerinde ve Gıda Kodeksi isteklerinde de yaklaşık olarak bu
standardın bütün isteklerini içerecek şekilde karşımıza çıkmaktadır.
HACCP , güvenilir ürünlerin tüketiciye sunulması amacıyla,
düzgün işleyen bir sistemin oluşturulması ve korunması temeline dayalı bir gıda
güvenliği kavramıdır.
Bir gıda zincirinde hammadde temininden başlayarak, gıda
hazırlama, işleme, üretim, ambalajlama, depolama ve nakliye gibi gıda
zincirinin her aşamasında ve noktada tehlike analizleri yaparak, gerekli
yerlerde kritik kontrol noktalarını belirleyen ve bu noktaları izleyen herhangi
bir problemi henüz oluşmadan önleyen sistemin korunmasını sağlayarak belirli
normlara uygun güvenilir gıdaların üretilmesini sağlayan, her ölçekteki kuruluşa
uygulanabilen, bir gıda güvenliği sistemidir.
HACCP genel olarak kabul görmüş aşağıdaki 7 temel ilkeden
oluşmaktadır:
1 Tehlike analizinin yapılması
2. Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi
3. Kritik limitlerin oluşturulması
4. Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin
kurulması
5. Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa
düzeltici faaliyetlerin oluşturulması
6. Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için
kontrol prosedürlerinin oluşturulması
7. Bu ilkelerin uygulanması için prosedür ve kayıtları
kapsayan dökümantasyon sisteminin oluşturulması
ISO 22000 HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Faydakarı
•1. Tüm gıda zincirine uygulanabilir olması,
•2. Yönetime kritik bilgilerin sunulması suretiyle kolay
karar verebilme olanağının sağlanması,
•3. Tüketicilerin gıda güvenliği ile ilgili taleplerinin
tamamının karşılanması .
•4. Uluslararası düzeyde tanınan bir sistem olması nedeniyle
ihracat kolaylığı,
•5. Ürün gen toplama riskinin azaltılması,
•6. Çalışanların iş veriminin ve memnuniyetinin artırılması,
•7. Çalışanların hijyen ve gıda güvenliği konusunda
bilinçlenmesi,
•8. Proses kontrolün dokümanlarla kanıtlanmasına olanak
vermesi,
•9. Yükümlülüklerini bilen ciddi ve profesyonel bir
organizasyon oluşturulması,
•10.Gıda zehirlenmeleri ve ölüm risklerinin düşürülmesi,
•11. Kanunlara uyumluluğun sağlanması ,
•12. Resmi denetimlerde karşılaşılan sorunların en aza
indirilmesi
•13. Gıda israfının (gıda bozulmaları, vb.) ve bu israftan
kaynaklanan maliyetlerin en aza indirilmesi,
•14. Çalışma ortamının iyileşmesi,
•15. Müşteri güveninin ve memnuniyetinin sağlanması.
•16. Pazarlamada rakiplerin önüne geçilmesi,
•17. Ürün kayıplarının azaltması.
•18. Ürün güvenlik problemlerini önlemesi,
•19. Hata yapılarak kazanılan tecrübeye güvenmekten ziyade
potansiyel tehlikeleri önceden haber verilmesi,
•20. Gıda işletmelerine güvenli gıda üretmek için kanuni
zorluklan karşılamada güvenirlik sağlaması,
•21. Etkin kontrol geliştirmeye sistematik olarak
yaklaşması,
•22. Gıda zincirinin her aşamasında kullanılabilmesi,
•23. ISO 9000 gibi kalite yönetim sistemlerinin
tanımlayıcısı olması,
•24. Geleneksel muayene ve kontrol sistemlerinden daha
etkili olması,
•25. FAO / WHO tarafından onay görmüş güvenilir bir sistem
olması.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder