Terimler Tanımlar
Gıda Güvenliği : Gıdanın amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlandığında ve/veya
tüketildiğinde tüketiciye zarar vermeye neden olmayacağı yaklaşımı.
Gıda Zinciri : Gıdanın ve ingradiyentlerinin birinci üretiminden tüketimine kadar,
üretim, proses, dağıtım, depolama ve hazırlama gibi birbirini takip eden
basamaklar ve işlemler.
Gıda Güvenliği Tehlikesi : Gıdanın kendisi yada gıdada bulunan
biyolojik, kimyasal veya fiziksel etmenler vasıtasıyla olumsuz sağlık etkisine
yol açma potansiyeli.
Gıda Güvenliği Politikası : Üst yönetim tarafından resmi
olarak ifade edildiği gibi, gıda güvenliği ile ilgili bir kuruluşun tüm niyeti
ve istikameti.
Son ürün : Kuruluş tarafından başka bir prosese ve dönüşüme uğratılmayan ürün.
Akım şeması : Aşamaların, sıraları ile etkileşimlerinin, sistematik ve şematik
gösterimi.
Kontrol Önlemi : gıda güvenliği tehlikesini önlemek veya elimine etmek ya da kabul
edilebilir düzeye indirmek için kullanılabilecek (gıda güvenliği) işler ve
faaliyetler.
Ön gereksinim programı
: Gıda zinciri boyunca gerekli hijyenik ortamı sağlayarak uygun biri üretim
yapmak , son ürünün güvenli bir şekilde hazırlanmasını sağlamak ve insan
tüketimi için güvenli gıdalar sunmak için temel koşullar ve faaliyetler. Ön
gereksinim programları kuruluşun uyguladığı gıda zincirinin bölümlerine ve
kuruluşun tipine bağlıdır (bak Ek C). Eşdeğer terimlerin örnekleri; iyi tarım
uygulamaları (GAP); iyi veteriner uygulamaları (GVP); iyi üretim uygulamaları
(GMP); iyi hijyen uygulamaları (GHP); iyi üretim uygulamaları (GPP); iyi
dağıtım uygulamaları (GDP); iyi ticaret uygulamaları (GTP).
Operasyonel ön gereksinim programı (OGP) : Olası gıda güvenlik
tehlikelerini ve/veya üründe yada proses ortamında gıda güvenliği
tehlikelerinin kontaminasyonu veya çoğalmasını kontrol altına almak için
zorunlu olduğu tehlike analizleriyle tanımlanan ön gereksinim programı.
Kritik kontrol noktası (KKN) : Gıda güvenliği tehlikesinin önlendiği veya elimine edildiği yada
kabul edilebilir düzeye indirilebildiği ve kontrol edilebilen aşama.
Kritik limit : Kabul edilme durumunun kabul edilmeme durumundan
ayrıldığı kriter.
İzleme : Bir dizi plânlı inceleme ve ölçüm yaparak kontrol önlemlerinin
tasarlanmış şekilde yürüyüp yürümediğini belirlemek.
Düzeltme : Tespit edilen uygunsuz durumu elimine etmek için yapılan hareket.
Düzeltici faaliyet : Tespit edilen uygunsuzluğun veya diğer
arzulanmayan durumun nedenlerinin giderilmesi.
Geçerli kılma : HACCP planı ve operasyonel ön gereksinim
programı tarafından yürütülen kontrol önlemleriyle elde edilen verilerin
etkinlik düzeyinin belirlenmesi.
Doğrulama : Objektif ölçütlerle yerine getirilen spesifik gereksinimlerin
onaylanması.
Güncelleme : Uygulamanın en son verilerle hemen veya plânlı olarak gözden
geçirilmesi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder