TERİMLER TANIMLAR



Terimler Tanımlar



Gıda Güvenliği : Gıdanın amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlandığında ve/veya tüketildiğinde tüketiciye zarar vermeye neden olmayacağı yaklaşımı.

Gıda Zinciri : Gıdanın ve ingradiyentlerinin birinci üretiminden tüketimine kadar, üretim, proses, dağıtım, depolama ve hazırlama gibi birbirini takip eden basamaklar ve işlemler.

Gıda Güvenliği Tehlikesi : Gıdanın kendisi yada gıdada bulunan biyolojik, kimyasal veya fiziksel etmenler vasıtasıyla olumsuz sağlık etkisine yol açma potansiyeli.

Gıda Güvenliği Politikası : Üst yönetim tarafından resmi olarak ifade edildiği gibi, gıda güvenliği ile ilgili bir kuruluşun tüm niyeti ve istikameti.

Son ürün : Kuruluş tarafından başka bir prosese ve dönüşüme uğratılmayan ürün.

Akım şeması : Aşamaların, sıraları ile etkileşimlerinin, sistematik ve şematik gösterimi.

Kontrol Önlemi : gıda güvenliği tehlikesini önlemek veya elimine etmek ya da kabul edilebilir düzeye indirmek için kullanılabilecek (gıda güvenliği) işler ve faaliyetler.
Ön gereksinim programı : Gıda zinciri boyunca gerekli hijyenik ortamı sağlayarak uygun biri üretim yapmak , son ürünün güvenli bir şekilde hazırlanmasını sağlamak ve insan tüketimi için güvenli gıdalar sunmak için temel koşullar ve faaliyetler. Ön gereksinim programları kuruluşun uyguladığı gıda zincirinin bölümlerine ve kuruluşun tipine bağlıdır (bak Ek C). Eşdeğer terimlerin örnekleri; iyi tarım uygulamaları (GAP); iyi veteriner uygulamaları (GVP); iyi üretim uygulamaları (GMP); iyi hijyen uygulamaları (GHP); iyi üretim uygulamaları (GPP); iyi dağıtım uygulamaları (GDP); iyi ticaret uygulamaları (GTP).
Operasyonel ön gereksinim programı (OGP) : Olası gıda güvenlik tehlikelerini ve/veya üründe yada proses ortamında gıda güvenliği tehlikelerinin kontaminasyonu veya çoğalmasını kontrol altına almak için zorunlu olduğu tehlike analizleriyle tanımlanan ön gereksinim programı.

Kritik kontrol noktası (KKN) : Gıda güvenliği tehlikesinin önlendiği veya elimine edildiği yada kabul edilebilir düzeye indirilebildiği ve kontrol edilebilen aşama.

Kritik limit : Kabul edilme durumunun kabul edilmeme durumundan ayrıldığı kriter.

İzleme : Bir dizi plânlı inceleme ve ölçüm yaparak kontrol önlemlerinin tasarlanmış şekilde yürüyüp yürümediğini belirlemek.

Düzeltme : Tespit edilen uygunsuz durumu elimine etmek için yapılan hareket.

Düzeltici faaliyet : Tespit edilen uygunsuzluğun veya diğer arzulanmayan durumun nedenlerinin giderilmesi.
Geçerli kılma : HACCP planı ve operasyonel ön gereksinim programı tarafından yürütülen kontrol önlemleriyle elde edilen verilerin etkinlik düzeyinin belirlenmesi.

Doğrulama : Objektif ölçütlerle yerine getirilen spesifik gereksinimlerin onaylanması.

Güncelleme : Uygulamanın en son verilerle hemen veya plânlı olarak gözden geçirilmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder