ISO 22000:2005, gıda güvenliği
konusunda yasal gerekliliklerin ötesine geçmek isteyen şirketler için
gereklilikleri tanımlamak amacındadır. ISO (International Standart
Organisation) tarafından hazırlanan ve 2005 yılı Eylül ayında yayınlanan ISO 22000 standardının, çeşitli
ülkeler tarafından yayınlanmış HACCP standartların yerini alabilecek ve
Dünya’da ISO 9000 gibi kabul görebilecek bir standart olması öngörülmektedir.
Güvenli gıda için sürekli artan bir müşteri talebi bulunmaktadır.
Standart, gıda zinciri boyunca gıda güvenliğini temin etmek için, etkileşimli
iletişim, sistem yönetimi, ön şartlı programlar ve HACCP planları vasıtasıyla gıda güvenliği tehlikelerinin
kontrolü ile sürekli iyileştirme ve yönetim sisteminin güncellenmesi dahil
kabul görmüş ana unsurları birleştirir. Ekipman, paketleme malzemesi,
temizlik malzemeleri ve katkı malzemeleri üreticileri gibi ilişkili
kuruluşlar da dahil "tarladan sofraya" gıda zincirindeki tüm
kuruluşlar için gerçek bir uluslararası standarttır. ISO 22000:2005 ayrıca ISO 9001:2008 gibi kalite yönetim
sistemleri ile kendi gıda güvenliği yönetim sistemlerini birleştirmek isteyen
tüm kuruluşlar içindir.
|
ISO 22000 Gıda Güvenliği
Yönetim Sistemlerinin belgelendirilmesi, kuruluşun kurmuş olduğu Gıda
Güvenliği Yönetim Sistemlerinin bağımsız ve akredite bir Sertifikasyon
(belgelendirme) kuruluşunun denetiminden başarıyla geçmesi ve bunun
devamlılığını sağlaması ile mümkündür. Kuruluş, Gıda Güvenliği Yönetim
Sistemlerinin standardın gereksinimlerini karşılayacak şekilde kurduktan sonra,
bu sistemin belgelendirilmesi için bir Sertifikasyon (belgelendirme) kuruluşu
ile anlaşır. Sertifikasyon (belgelendirme) kuruluşu, kuruluşun Gıda
Güvenliği Yönetim Sisteminin standardın gereksinimlerini karşılayıp
karşılamadığını tespit etmek üzere bir Sertifikasyon (belgelendirme) denetimi
yapar. Bu denetim sonucunda Sertifikasyon (belgelendirme) kuruluşu, kurulmuş
olan Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin ilgili standardın gereksinimlerinin
yeterince karşılandığına karar verirse, kuruluşun Gıda Güvenliği Yönetim
Sistemini belgelendirir. Böylece kuruluş
ISO 22000 belgesinin kullanım haklarına sahip olur. ISO belgesi ile
Kuruluşun Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini belgelendirilmesinin ardından
Sertifikasyon (belgelendirme) Kuruluşu, kuruluşun standardın gereklerini yerine
getirmeye devam edip etmediğini tespit etmek üzere belirlenmiş aralıklarla
takip denetimleri yapar. Kuruluşun Gıda Güvenliği Yönetim
Sistemlerine ne verilmiş olan bu belge, aslında tamamen sertifikasyon
kuruluşunun malı olup belirli bir süre için kuruluşa ödünç verilmiştir. Yapılan
bu takip denetimleri sonucunda Sertifikasyon (belgelendirme) Kuruluşu,
kuruluşun Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin standardın gereklerini yeterince
sağlamadığı kararına varırsa, kuruluşa ödünç vermiş olduğu bu ISO 22000 belgesini
geri alabilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder